Bra tips för ett lyckat resultat

Att grilla fisk är enkelt, men goda tips är alltid bra. Detta är våra absolut bästa tips för att garantera ett mycket lyckat och gott resultat.

 • Hett, rent och oljat galler

  För att garantera ett fint resultat där fisken behåller sin hela och fasta form och får en sotad fin yta är det viktigt att gallret är helt rent, använd en stålborste. Olja in gallret med matolja innan du lägger gallret på grillen.

 • Rimma fisken

  Att rimma fisken ger ett fastare kött och en jämn sälta. Lägg fiskfiléen eller fiskbiten i saltat vatten ca 1 timme (1 msk salt till 5 dl vatten). Torka av med hushållspapper före grillning.

 • Grilla fisken i halster

  Ett smidigt sätt att grilla fisk på är att använda ett halster. Det gör det också lätt att vända fisken på grillen. Pensla det du ska grilla med olja innan du lägger det i halstret, så fastnar det inte. Lägg på fisken när kolbädden har blivit askgrå och vänd efter halva tiden.

 • Mät temperaturen

  En grilltermometer hjälper dig att se när fisken är perfekt tillagad. Placera tempstickan i den tjockaste delen om fisken är filéad och urbenad. Rekommenderad innertemperatur för de flesta fiskar är 56 grader.

 • Grilla fisken i paket

  Magrare fiskar, som torsk och rödspätta passar jättebra att tillaga i paket på grillen. Fyll paketet med smör, färskpotatis, citron och örter. Lägg paketet på grillen och grilla 10-15 minuter.

 • Njut av stunden framför grillen

  Det viktigaste av allt är att njuta av tiden framför grillen. Att tillaga en fantastik råvara över het kol och känna doften av sommar blandas med doften från grillen är sann rikedom.

Recepttips

Grillad lax med skinn, grillade primörer och syrlig hollandaisesås. Enkelt och fantastiskt gott precis som sommarmaten ska vara.

Se recept här
 • Fjällröding

  Grilla fisken endast med skinnsidan nedåt, under lock.

 • Torskrygg

  Grilla i paket eller rätt på gallret för god grillsmak.

 • Lax med skinn

  Köttet är fast och håller ihop bra lägg laxen direkt på gallret.

Grillspett med marulk

Marulkens kött är väldigt fast och kan därför hanteras som en köttbit på grillen. Ett bra tips är att använda grillspett som är breda och platta då sitter fisken mer stabilt på spetten när du grillar den.

Se recept här

Grillade Gambas med vitlök-och chiliolja. Blanda oljan med vitlök, chilli, salt och peppar. Pensla räkorna precis innan du grillar dem hastigt på hög värme. Ett perfekt tilltugg till sommarkvällen.

Grillade Pilgrimsmusslor

Grillade pilgrimsmusslor tillagar du genom att pensla med olja, krydda med salt och peppar och grilla dem färdiga under minuten på ett hett grillgaller. En lite ovanligare rätt att dra fram när det vankas middag, men desto godare.

Se recept här

Goda tillbehör till grillat

Grillade morötter med vispad fetaost

Vispad fetaost är ett fantastiskt gott tillbehör till grillat. Tillsammans med de söta och grillade morötterna blir det en underbar smakkombination.

Vispa fetaost, youghurt och olivolja slätt. Toppa med hackade nötter, lite olivolja, salt och peppar.

Grillad majskolv med parmesansmör

Blanda ihop smöret med smör, vitlök, persilja, citron och salt. Pensla de nygrillade majskolvarna med smöret och rulla i parmesanost.

Caprese sallad

En kylande capresesallad är ett fantastiskt tillbehör till grillad fisk. Toppa med basilika och olivolja.

Sotad citron

Fisk & Skaldjur och citron är som bekant bästa kompisar. Citron innehåller, precis som all citrus en del socker. Och den sötman kan man plocka fram med hjälp av värme.

Pensla citronerna med rapsolja, lägg på grillen ned snittsidan ner och grilla ca 4 min.

Såsguide

Här finns underbara såser för alla sommarens grillrätter. Allt från klassiker som Hollandaise och Vitvinssås till het Pebre och läcker Chimichurri.

Till Såser