FJÄLLRÖDING MED POTATISPURÉ, VITVINSSÅS & FÄNKÅLSSALLAD
Tillagningstid 45 min
4 portioner
Den här rätten känns både lyxig och enkel, ett perfekt sätt att göra vardagen lite lyxigare. Syran från vitvinsåsen ihop med den milda krämiga fjällrödingen passar underbart ihop med fänkålen. Recept framtagen i samarbete med @60kvmmat
-
Ingredienser
600 g Fjällröding
Salt
Peppar
Rapsolja
Smör
2 schalottenlökar
25 g smör
1 kvist färsk timjan
3 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
2 tsk maizena
Salt
peppar
Potatispuré
600 g mandelpotatis
1,5 dl mjölk
200 g smör
Salt
Peppar
Fänkålssallad
1 fänkål
1/2 rödlök
1 Granny Smith äpple
1/2 dl dill
1/2 citron saften
Salt
Peppar
-
Gör såhär
1. Strimla fänkål, rödlök och äpple tunt gärna på mandolin.
2. Blanda ihop ovan ingredienser med hackad dill, citronsaft och smaka av med salt och peppar. Ställ in i kyl så den står till sig
3. Hacka schalottenlöken till såsen
4. Fräs löken med smöret i en kastrull, obs den ska inte få färg
5. Tillsätt vinet, buljongtärning samt timjan låt koka upp och reducera till hälften
6. Skala potatisen och koka upp den
7. Häll i grädde i såsen och koka ihop den i ca 10 minuter
8. Red av såsen med maizena, låt puttra på låg värme
9. Häll av potatisen, koka upp mjölk och peppar
10. Pressa potatisen och häll försiktigt i mjölken och rör. Vispa i kallt smör och salta.
11. Stek rödingen med skinnet ner i ca 2-3 minuter i rapsolja och smör och salta och peppra fiskens köttsida.
12. Vänd fisken med köttsidan ner och stek 1-2 minuter
13. Värm upp potatispurén på låg värme på spisen
14. Ta bort timjan från såsen och mixa såsen slät, tillsätt lite smör för att blanchera upp såsen