Det blir inte festligare än såhär, denna rätt från Ungern förknippas ofta med tivoli och fest. Varför inte prova att laga Langos till fredagsmiddagen? Topping går givetvis att variera efter tycke och smak. Recept framtaget av @foodbyemlinnea
-
Ingredienser
Langos
25 g jäst
7 dl vetemjöl
3 dl vatten
1 stor potatis
1 tsk salt
Olja till fritering
1 vitlöksklyfta
0,75 dl matolja
Salt
Topping:
Västerbottenost
Citron vid sidan
Stenbitsrom
Créme fraiche/gräddfil
Rödlök
Räkor
Dill
-
Gör såhär
1. Smula jästen i en bunke och häll i ljummet vatten, rör tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt riven kokt potatis, salt och mjöl och knåda degen tills den blivit smidig. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i 45-60 min.
3. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela upp den, kavla ut och låt dem jäsa i cirka 10-15 min till.
4. Hetta upp olja till 180 grader och fritera sedan bröden, låt dem rinna av på hushållspapper och pensla sedan på vitlöksoljan.
5. Toppa sedan med valfria ingredienser, här blev det en ganska klassisk langos.