RISOTTO MED HALSTRADE PILGRIMSMUSSLOR & JODÄRTSKOCKCHIPS
Tillagningstid 50 min
4 portioner
Låt pilgrimsmusslan stå i centrum med den här eleganta rätten. Antingen i mindre skala som förrätt eller som huvudrätt. Kom ihåg att steka pilgrimsmusslan mycket hastigt. Recept framtaget i samarbete med @60kvmmat
-
Ingredienser
2 bananschalottenlök
1 dl olivolja
3 dl avorioris
2 dl torrt vitt vin
1 l grönsaksbuljong
Parmesan
Salt
Svartpeppar
Citronskal
12 pilgrimsmusslor (3 per person)
Persilja
2 jordärtskockor
Rapsolja
-
Gör såhär
Jordärtskockschips
1. Sätt ugnen på 200 grader grillvärme
2. Mandolina jordärtskocka till tunna skivor
3. Lägg på plåt och ringla över rapsolja
4. Rosta i ugnen ca 20 min eller tills de fått en gyllenbrun färg
Risotto
1. Koka upp 1 l vatten tillsammans med en buljongtärningen
2. Riv parmesan och citronzest, hacka persilja
3. Finhacka schalottenlök och fräs i rikligt med olja i en kastrull på låg värme
4. Tillsätt riset och fräs i någon minut
5. Tillsätt vinet och låt koka tills vinet ångat bort
6. Tillsätt sedan den varma buljongen lite i taget och rör om undan för undan. När riset sugit åt sig vatten tillsätter du mer
7. Sänk värmen, låt sjuda och rör om ofta
8. Risotton är klar när riset är mjukt men har kvar sin kärna (cirka 20 min)
9. Ta bort kastrullen från plattan och vänd ner 2 msk olivolja, citronzest, parmesan, persilja. Avsluta med att salta och peppra och rör om
10. Tag bort muskeln från pilgrimsmusslorna
11. Hetta upp en stekpanna och stek pilgrimsmusslorna 1 minut på varje sida i smör (salta och peppra)
12. Toppa risotton mer parmesan, pilgrimsmusslorna, persilja, citronzest, salt och peppar