Het laxgryta med grön curry

4 portioner

Tillagningstid ca 40 min

Köp ingredienser till receptet här

En smakrik och värmande rätt med lite sting från curryn, variera grönsakerna efter vad ni har hemma. En riktig vardagsräddare när inspirationen tryter. Receptet är framtaget av @m_ace_ing_kitchen.

  • Ingredienser

    Ris för 4 personer
    4st bitar laxfilé
    2msk rapsolja + 1msk sesamolja
    1msk ingefära, hackad
    1st gul lök, finhackad
    3st vitlöksklyftor, pressade
    1tsk chili flakes
    1dl frysta haricot verts
    6st färska champinjoner, i klyftor
    1dl fryst broccoli, små buketter
    1dl frysta vaxbönor
    1,5msk torkad grön curry
    1 burk kokosmjölk (400ml)
    2,5dl créme fraîche
    1st umamibuljongtärning
    1msk Limejuice
    2msk Koriander, finhackad
    Salt
    Svart- & vitpeppar

  • Gör såhär

    1. Koka ris enligt anvisningarna på förpackningen.
    2. Torka av laxen och krydda på den med flingsalt, svartpeppar & 1/3 av den gröna curryn. Hetta upp en panna med hälften av rapsoljan och stek laxen på hög värme så den får fin färg på båda sidor. Ställ den sedan åt sidan.
    3. I samma panna; Häll i resten av rapsoljan + sesamoljan och fräs rödlök, vitlök, ingefära & chili flakes mjukt.
    4. Tillsätt champinjoner & de frysta grönsakerna. Fräs ur vätskan ur dem. Rör ned resten av den gröna curryn. Låt fräsa 1 minut.
    5. Häll på kokosmjölk, créme fraîche & umamibuljongtärningen. Låt sjuda ihop till önskvärd konsistens. Vänd ner limejuice & koriander. Smaka av med salt och peppar.
    6. Lägg försiktigt ned laxfiléerna i såsen och ös dem med såsen så de täcks. Låt sjuda i 5-10 minuter tills laxen är klar.
    7. Servera laxen med basmatiriset och sallad.