Sås till fisk & skaldjur

Här har vi samlat våra bästa såsrecept som passar till fisk & skaldjur. Det finns både kalla och varma såser, heta röror och mer klassiska såser.

Kall crème fraiche sås

4 dl crème fraiche naturell

35 gram fryst dill, 1 pk

1 msk citronsaft

1 krm svartpeppar

1 krm salt

Lägg upp crème fraiche i en skål.Vänd i hackad dill samt smaka av med citronsaft, svartpeppar och salt. Rör inte för mycket då blir såsen lös. Vänd bara runt allt så det blandas och servera.

Kan förberedas och förvaras i kylen i god tid och blir då bara godare.

Chimichurri

För att chimichurrin ska få så god smak som möjligt så ska man ha den i kylskåpet 1-2 timmar.

1 dl finhackad persilja

2-3 vitlöksklyftor

1 tsk oregano

1 tsk koriander

1 röd chili

2 msk rödvinsvinäger

1 tsk citronsaft

5 msk olivolja

1 tsk salt

Finhacka persiljan och vitlöken. Lägg i en skål.

Kärna ur chilin och finhacka. Lägg i skålen.

Tillsätt resten av ingredienserna och blanda runt.

Lägg i en lufttät burk och låt stå i kylen i cirka 1-2 timmar.

  • Sandefjordsås

    1 dl grädde

    1 dl crème fraiche

    1.5 tsk pressad citron

    1.5 msk gräslök, finhackad

    salt

    Blanda grädde och crème fraiche i en liten kastrull och koka upp på hög värme.

    Ta kastrullen från värmen så snart det börjar bubbla och tillsätt citronsaft och gräslök. Smaka av med salt.

Hollandaisesås

300 g smör

3 små äggulor

1 msk citronsaft

2 msk vatten

1 - 2 krm salt

1/2 krm peppar

Smält smöret i en kastrull och skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret.

Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en bunke som passar ovanpå vattenkastrullen. Sätt bunken på vattenkastrullen (som ska koka sakta). Vispa äggblandningen krämig.

Ta bunken från kastrullen och sätt den på en fuktig trasa (så att den står still när man vispar). Nu är det viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur. 

Vispa ner smöret droppvis i äggkrämen tills den börjar tjockna. Vispa sedan ner resten av smöret i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.

Pebre – chilensk tomatsalsa

3 tomater

1 gul lök

1 kruka färsk koriander, finhackad. 

1 kruka färsk persilja

1  citron

1 dl olivolja

1 st chilifrukt 

Tillagning

1. Finhacka allt som kan finhackas. 

2. Smaka av med olja, pressad citron och salt.

  • Vitvinsås

    2 schalottenlökar

    1 msksmör

    3 dlvin - torrt vitt 

    4 dlvatten

    2 mskfiskfond

    3 dlvispgrädde

    persiljestjälkar

    1 krmcayennepeppar - eller nymald vitpeppar 

    ev salt

    Gör såhär: 

    1.Skala och finhacka löken. Fräs lök och persilja i smör på svag värme utan att det tar färg.

    2. Tillsätt vatten, fiskfond och vin. Koka upp och reducera till 4 dl.

    3. Sila såsen. Tillsätt grädden och koka ihop.

    4. Smaka av med cayennepeppar, salt och eventuellt peppar.

  • Flera sätt att smaksätta din vitvinssås

    Det är lätt att smaksätta såsen och få den anpassad till olika fiskrätter.

    Mixa till exempel rostad paprika i såsen före servering.

    Finhackade örter som gräslök, dill, dragon, körvel, basilika eller persilja passar fint. Även finrivet citronskal, fiskrom, cayenneppar eller dijonsenap är goda smaker till fisk och skaldjur.

    Tjockare sås?

    Vitvinsås är en bra sås som reder sig själv. Den får reducera ihop till lagom såsighet och fyllig smak. Vill man ha den tjockare kan man reda dem med Maizena majsstärkelse.

Skaldjurssås

1 Gul lök

1 msk Smör

1 msk Tomatpuré

½ msk Skaldjursfond

2½ dl Syrad grädde

Salt

Gör så här: Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ca 1 min. Tillsätt fond och vatten, koka ca 10 min. Häll i syrad grädde och koka ytterligare ca 5 min. Salta.

Äggsås

  • Klassiker till kokt torsk och kokt potatis.

    1,5 dl grädde

    1,5 dl mjölk

    1,5 msk vetemjöl

    0,5 knippe persilja, hackad

    2 ägg, kokta och hackade

    Gör såhär:
    Koka upp grädde, mjölk och mjöl under omrörning. Låt sjuda på svag värme 2-3 min. Ta bort från värmen och blanda försiktigt i den hackade persiljan och äggen. Koka ärtorna i saltat vatten. 

    Servera torsken med äggsås, potatis och gröna ärtor!

  • Beurre blanc

    Beurre blanc

    2 schalottenlökar

    1 msk vitvinsvinäger

    1/2 dl torrt vitt vin

    2 dl grädde

    75 g rumsvarmt smör

    salt och peppar

    citron

     

     

    Skala och finhacka löken. Lägg i en kastrull med vinäger och vin. Låt koka sakta tills nästan all vätska kokat in.

    Koka under tiden ihop grädden i en annan kastrull till drygt halva mängden.Späd lökskyn med grädden och koka upp. Dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Smaka av med salt och peppar. Lite pressad citron eller rivet citronskal om man så vill.