Fiskgryta med aioli och bröd

   

Fiskgryta

300 gram räkor

1 gul lök finhackad

1/2 purjolök strimlad 

1 vitlöksklyfta finhackad

1/3 chili finhackad

1/2 kruka dill hackad

Timjan

1,5 fiskbuljongtärning

1 pkt saffran

2 tsk tomatpuré

2,5 dl vitt vin

2 dl vatten

1 dl smetana

2,5 dl grädde

300 g räkor

1 kg blåmusslor

Lax

Torsk

Persilja

Dill

 

 

Aioli

1 ägg

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

2 dl rapsolja

 

 

Gör såhär

1. Skala räkor

2. Finhacka gul lök, vitlök och chili. Strimla purjolöken. 

3. Hacka dill och persilja 

4. Bryn löken och chili i smör så det blir mjukt, utan att ta färg

5. Tillsätt tomatpuré, dill och persilja och låt fräsa en stund 

6. Tillsätt vin och buljongtärningar och låt koka ihop en liten stund. Tillsätt grädde, vatten, crème fraiche samt saffran. 

7. Skär laxen och torsken i mindre bitar.

8. Tvätta och ta bort ev ”skägg” från blåmusslorna. De som är trasiga eller ej stängda/stänger sig kastar man bort.

9. Tillsätt blåmusslorna och låt koka i grytan i 5 minuter så de öppnar sig och blir tillagade.

 

10. Ta ur blåmusslorna och lägg bort så länge (tillsätt dem sedan så de inte blir överkokta).

11. Tillsätt fisken och låt det puttra i grytan 5 minuter.

12. Ta ur en del musslor i skalen och behåll några i skalen.

13. Ta bort grytan från spisen och rör ner musslor, färska räkor och toppa med dill och persilja.

 

Aioli

1. Knäck ett ägg och blanda i dijonsenap och vitvinsvinäger

2. Droppa i rapsolja lite i taget och vispa

3. Pressa vitlök

4. När majonnäsen satt sig blanda i vitlök och smaka av med salt och svartpeppar

 

14. Servera tillsammans med aioli och rostat levainbröd/surdegsbröd.

Tillbaka till blogg